Res de res! (el manifest)

Els sotasignants ens adherim al manifest RES DE RES i ens comprometem a defensar-ne els seus valors i els seus principis.

En la cultura del país no fer res sempre ha estat mal vist. No fer res sempre s’ha associat a mandra, mala vida, a valors distesos i poc elevats. Això és degut que no fer res, es concep com la conseqüència d’una deserció intel·lectual i sobretot laboral al tipus de vida establert com a homologable. No es prejutja si sota aquesta homologació vital hi ha deserció intel·lectual o no, no es prejutja el valor afegit individual que cadascú pot aportar (o restar) en cada opció vital si aquestes opcions no surten dels paràmetres validats per l’estandard. Per tant, els sotasignants, volem deixar molt clar que no fer RES conscientment requereix un esforç intel·lectual probablement més alt que seguir els paràmetres d’una vida homologable.

És per aquest motiu que reivindiquem no fer res conscientment com un espai d’alliberament físic i intel·lectual d’aquesta societat d’estàndards en la qual estem immersos. Reivindiquem no fer res conscientment com un acte de rebel·lia, d’afirmació personal, de reivindicació de l’ésser humà i del pas del temps com a força inmutable de l’univers.

No fer res conscientment és un acte de radicalisme; un punt impenetrable en aquest món que volen estressant i volàtil: Senyor món! No veu que estic no fent res! En aquestos instants no m’afecta, no té poder sobre mi.

No fer res és conscientment és posar en crisi el sistema: Senyor sistema! En aquestos moments les seves normes no tenen efecte sobre mi! Estic no fent res!

No fer res conscientment és pur anticapitalisme, un anticapitalisme radical i dolç, tendre, exigeix poc i aporta molt a la carregada ànima humana: Senyor capital! Queda clar que no estic del tot d’acord amb vostè! En aquestos moments ni produeixo ni consumeixo! Us sóc una càrrega, una nosa, un error, i ho faig conscientment!

No fer res conscientment és llibertat, lleugeresa, deixar-ho tot de banda i caure en mans de la tranquil·litat i relaxació del temps guanyat. Senyores obligacions: Estic no fent res! Aquest espai de temps és el meu gaudi, el meu goig i la meva esperança de futur.

No fer res conscientment és qualitat de vida, és aparcar la família, els amics, les cabòries, la política, els nervis, els mòbils, els actes reflexos. No fer res conscientment és tancar una porta i quedar-se amb un mateix i prou. És la reivindicació de l’èsser humà per sobre de tot, reivindicar-se a un mateix davant d’una societat col·lectiva i col·lectivitzada que només se’ns vol com una part seva amalgama, no com a un individu únic i irrepetible.

No fer res conscientment és art. És l’art d’oferir-se a un mateix la bellesa (i a la bellesa) del món, de ser capaç d’aturar-se, de mirar el món – i la vida- a la cara i dir-los: Aquí sóc jo, i no faig res! Així ho he escollit! Algun problema?

No fer res conscientment ens fa més únics, més humans. No fer res conscientment ens torna al nostre lloc dins de l’univers. Deixem de ser el centre de la nostra quotidianeïtat i passem a ser un microscòpic punt, pràcticament imperceptible, dins de l’univers. Senyor univers: He tornat per ocupar el meu lloc. Per reivindicar-lo i apropiar-me’n! Senyor univers! Aquest és el meu nom i el meu espai.

No fer res conscientment és sostenible! No fer res conscientment implica deixar de malbaratar recursos, no fer res conscientment és ecològic, durant unes estones no explotem aquest planeta finit en recursos i infinit en estupidesa. No fer res conscientment és un acte de generositat cap al nostre entorn i cap a nosaltres mateixos. No fer res ens torna al ritme de la natura, ens allunya dels ritmes imposats i ens apropa a l’univers.

No fer res conscientment és un exercici que s’ha de practicar regularment, alleuja el cos i la ment, augmenta la consciència i millora l’estat d’ànim.

No és senzill no fer res; habitualment costa al principi, no tingueu mai por per demanar ajuda i consells. Com menys feu conscientment, més senzill serà continuar, més fàcil serà la vida i més bé anirà la humanitat.

No fer res conscientment i compartir-ho ajuda al coneixement col·lectiu, afavoreix la creativitat i enalteix l’esperit.

Cal diferenciar molt bé no fer res conscientment amb deixar fer, no fer res conscientment és una actitud reivindicativa, una praxis de rebel·lia de primera magnitud, no fer res conscientment no implica renunciar, si no apostar per allò que volem, no fer res conscientment no implica acceptar què decideixen o fan els altres, si no prendre part passivament després de valorar-ho per tal de decidir conscientment. No fer res no vol dir abstenir-se, si no tenir l’actitud de fer-se valdre d’una altra manera, menys violenta, més poètica i, probablement més ferma.

No fer res conscientment comporta una gran preparació i, sobretot una gran dedicació perquè és on rau la força de la voluntat i de l’energia humana.

No fer res conscientment és el principi i el fi d’un mateix i per extensió el principi i el fi de la resta.

Si mai teniu l’oportunitat de no fer res col·lectivament, no us perdeu aquesta ocasió, és una experiència sublím. No fer res conscientment és art, l’art de l’essència humana despullada de cap maquiavel·lisme i manipulació cristianoinquisitiva.

És per tot això que els sotasignants animem a tothom a no fer res conscientment i a compartir-ho.